Látnivalók

Római Katolikus Templom (Árpád-házi Szent Erzsébet) - Ófehértó

A feltehetően a XIV. század második negyedében emelt gótikus, egyhajós épület homlokzat előtti tornyát Pethő Rozália állíttatta 1750-ben. Az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szentelt templom igazi látnivalói az 1400 körüli évekből származó freskók.

A hajó északi falának freskója sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja, mely jelenetet kisebb, festett keretű - Jézus életének eseményeit megörökítő - képek szegélyezik: az ifjú Jézus tanítja a bölcseket, Júdás csókkal árulja el Jézust, Cirenei Simon segít Jézusnak a keresztet vinni. A diadalív homlokzatán Szent Katalin és Antiochiai Szent Margit alakja vehető ki.

A ferskók egyenetlen színvonalúak, ami azt valószínűsíti, hogy a mester csak a fontosabb részeket alkotta, a részleteket segédek, inasok festették meg. A reformáció idején a képeket eltakarták, s a vakolatra 1641-ben népi hímzésmotívumokat, piros-kék levélcsokrokat festettek (valószínűleg ugyanaz a mester dolgozott itt, mint a csarodai templomban, hiszen a motívumok azonosak). A templom berendezése a XVIII. század végén készült késő barokk stílusban.