Elhelyezkedés

Ófehértó község Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szívében, a Baktalórántházai kistérségben található. Közigazgatási területe 4321 ha. Határai: észak felől Besenyőd és Baktalórántháza, keleten: Kántorjánosi, délkeleten Nyírgyulaj, délen: Máriapócs, délnyugaton: Pócspetri, nyugaton: Levelek és Magy. Nyírbátor város 6 km-re, Nyíregyháza város 25 km-re fekszik. Baktalórántházával kb. 6 km hosszúságú erdő köti össze, mely többnyire akácos, tölgy és nyár. A település vonattal elérhető a Vásárosnamény-Nyíregyháza útvonalon, illetve buszjáratok indulnak Nyírbátor, Baktalórántháza és Nyíregyháza városokból. A település mellett halad el az M3-as autópálya.

Természeti adottságok

A község a Közép-Nyírség kistájon található félig kötött futóhomokkal, lösszel és löszös homokkal fedett hordalékkúp-síkság, amely enyhén észak felé lejt. A terület talaja túlnyomórészt homok és homokos vályog. A kedvező domborzatának köszönhetően a belterület nagy része belvízi elöntésektől mentes.

Tanyák

A település külterületén egy nagyobb tanya, a Ligettanya található.

Környezetvédelem

Vízellátás
A település vízellátását a Nyírségvíz Zrt. látja el. A település vízellátása a Leveleki vízműről történik.

Szennyvízelhelyezés
A településen szennyvíz elvezető hálózat jelenleg kiépítés alatt van.

Hulladékgazdálkodás
A hulladékok szervezett elszállításáról a Szemétszállítás Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. gondoskodik. További információkat itt talál. 

A település ellátáottsága
Intézményi ellátottság:

  • Igazgatási intézmény: Polgármesteri Hivatal
  • Nevelési, oktatási intézmény: Általános iskola, Óvoda
  • Művelődési intézmény: Faluház
  • Egészségügyi központ
  • Vallási intézmény: Római katolikus egyház, Református egyház, Görög katolikus egyház
  • Gyógyszertár
  • Könyvtár

Mezőgazdaság

Ezen ágazaton belül a növénytermesztésnek van nagy jelentősége, az ország egyik legnagyobb (vagy talán a legnagyobb) dohánytermelő települése. A gyümölcstermesztésen belül a meggynek van jelentősebb szerepe. Egyéb gyümölcsfajták kis mennyiségben saját termesztésre, házi kertekben fordul elő. Ófehértó külterületén egy jelntősebb állománnyal rendelkező sertéstelep működik. Akác erdővel körülvett településünk virágzás idején vándorméhészeknek, valamint helyi méhészgazdálkodóknak ad helyet.