Ófehértó Község
Hivatalos Portálja
Főoldal Egyházak Görög katolikus egyház


Görög katolikus egyház

Cím: 4558 Ófehértó, Szent István utca 17.
Telefon: (42) 385-423


A Görög katolikus templomról röviden

Megépítésének szükségességéről 1981. augusztus 24-én döntöttek az ófehértói leányegyház képviselőtestületének rendkívüli ülésén Szabó Sándor lelkész és Kosáros András gondnok irányításával. Bemutatták a Bán Ferenc által készített tervet, és vitára bocsátották az 594 ezer forintos költségvetési tervet. Az egyházközség akkor csak 180 ezer Ft készpénzzel rendelkezett. Id. Cserepes József szenvedélyes hozzászólásában a lelkes hallgatóságot a következő szavakkal bíztatta: ”Mi mindig szegények voltunk! A reformátusoknak van templomuk, pedig nincsenek többen, mint mi.  A római katolikusoknak is van templomuk, csak nekünk nincs! Akarjuk, hogy legyen nekünk is. Ha a nyolcszáz görög katolikus összefog – márpedig mindenki örül a tervnek és akarja a templomot – akkor mi sem leszünk hontalanok, nekünk is lesz saját templomunk.”

A templom építésénél a szakmunkát ingyen végezték a kőművesek, burkolók, ácsok, villanyszerelők. Többszáz társadalmi munkás közül (terjedelmi okok miatt) néhány név, akik komoly szerepet vállaltak a templom felépítésében: Maroda János, Szabó Tamás, Szabó Szilárd, Szabó Gábor, Réti József, Hegedűs Csaba, Fazekas László, Iván József, Hegedűs Pál, id.Cserepes György, Prekup András, Csubák György, Szabó János, Popovics Mihály, Kaplonyi József, id.Andráscsik József, Kosáros András.

Kabály János főtisztelendő úr így írta le a templom belsejét: „A templom három részre tagozódik: előcsarnokra, hajóra és a szentélyre. Az előcsarnokban található a szenteltvíztartó, amelybe a belépő hívek ujjaikat belemártják, hogy a lelki tisztaság jeléül magukat meghintsék. A hajó a templom középső része. Itt vannak az ülőhelyek, zászlók, csillárok. Itt találjuk a hátsó része fölé emelkedő karzatot és az olvasóállványokat. A szentély a templom legkeletibb részén van. Jézus jelenlétére a híveket az ikonosztázon kívül a királyi ajtó előtt éjjel-nappal folytonosan égő örökmécses fénye figyelmezteti. Itt van az oltár,az előkészületi asztal és az oltár mögött elhelyezett trónszék.

A sekrestyében vannak elhelyezve a miseruhák, a tömjénező és az egyéb szentedények.